la nostra associacio bolets i boscos gastronomia Toxicologia curs d'iniciacio Agenda Activitats enllaços llista de correu sobre micologia
Boletus aereus Bull.: Fr.
SIURENY, sureny, cep

DESCRIPCIÓ: molt carnós, de 8-20 cm, hemisfèric de jove i convex d'adult. La cutícula, que és separable, és seca i vellutada, de color marró molt fosc, gairebé negra a l'inici, després marró amb reflexos bronzejats, per acabar essent castany clar o ocraci. Tubs separables quasi lliures i de color blanc. Porus rodons i molt junts, de color blanc, que es tornen de color groc verdós en els exemplars vells. Esporada de color bru olivaci fosc. Peu gros, de 5-15 x 4-10 cm, ple i dur, obès al principi, després inflat i finalment cilíndric, amb la base atenuada. És de color bru ocraci, sempre més clar que el barret. La part alta és finament reticulada. Carn compacta, de color blanc immutable. La seva olor és suau i el seu gust, dolç.

HÁBITAT: Fong micorrizogen que viu en boscos tèrmics de planifolis, associat bàsicament amb suros, alzines i castanyers, en sòls secs i silícics. Fructifica, de forma primerenca, a l'estiu i a principis de la tardor. Es troba a la terra baixa, on és més comú, i a la muntanya mitjana. En anys favorables, abunda molt a les suredes litorals on comparteix l'hàbitat i l'època de fructificació amb el reig.

COMESTIBILITAT: És un excel·lent comestible, fins i tot cru. És considerat un dels millors bolets comestibles. Té una carn consistent que permet tallar-lo a llesques i assecar-lo. També es pot moldre i utilitzar-lo per condimentar guisats.

REMARQUES: Un altre siureny, que se li assembla molt, és B. aestivalis (Paulet) Fr. (=B. reticulatus). Té un color més pàl·lid i el peu és més reticulat. És molt més primerenc; si la primavera ha estat plujosa, una lleugera pluja d'estiu és suficient perquè surti, sovint rebentant el terra sec i dur. És més comú en els alzinars muntanyencs i en les castanyedes.

© 2006 Associació Micològica Joaquim Codina
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.