la nostra associacio bolets i boscos gastronomia Toxicologia curs d'iniciacio Agenda Activitats enllaços llista de correu sobre micologia
Amanita caesarea (Scop.: Fr.) Pers.
REIG (OU DE REIG), ORIOL, MONJOLA

DESCRIPCIÓ: de 8-20 cm, primer hemisfèric i finalment aplanat, amb el marge recte i lleugerament acanalat. La cutícula, que és separable, és llisa i lluent, un xic lubrificada en temps humit, de color taronja vermellós viu, que més tard s'engrogueix. A vegades pot presentar restes de vel en forma de grans plaques. Làmines molt juntes i lliures, de color groc. Esporada de color blanc. Peu separable, cilíndric, de 6-15 x 2-3 cm, ple, de color groc viu, amb un anell estriat de color groc. La volva, generalment bilobulada, és membranosa, blanca, i embolcalla la base del peu. Carn tendra, de color blanc, excepte sota la cutícula i a l'exterior del peu, on és groga. La seva olor és suau i el seu gust, dolç.

HÁBITAT: Fong micorrizogen que viu en boscos tèrmics de planifolis, associat bàsicament amb suros, alzines i castanyers, en llocs nets i il·luminats orientats a llevant, amb clara preferència pels sòls silícics i saulosos. Fructifica des de la primavera fins a començaments de la tardor. És poc comú, però localment abundant; es troba a la terra baixa.

COMESTIBILITAT: És un excel·lent comestible, i el bolet més apreciat a casa nostra. Es pot menjar tant fregit com cru, tallat a llesques fines i macerat amb oli d'oliva. En cas de menjar-se l'ou, s'ha de tenir la precaució d'obrir-lo i comprovar que sigui de color taronja, per tal d'evitar una lamentable confusió amb l'ou d'A. phalloides, que té l'interior de color verdós.

REMARQUES: Hi ha cert perill de confusió amb el tòxic reig bord, que té el barret d'un vermell viu, cobert de nombroses granulacions de color blanc, les làmines blanques i el peu en forma de nap, també blanc, sense volva aparent. Aquesta confusió és més fàcil que es produeixi si abans ha plogut i, en rentar-se la cutícula, ha quedat descolorida i ha perdut les granulacions.

© 2006 Associació Micològica Joaquim Codina
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.