la nostra associacio bolets i boscos gastronomia Toxicologia curs d'iniciacio Agenda Activitats enllaços llista de correu sobre micologia
Russula cyanoxantha (Sch.) Fr.
CUALBRA LLORA, llora, llorell

DESCRIPCIÓ: Barret carnós, de 5-15 cm, primer globós, després convex, però umbilicat, i finalment estès més o menys deprimit, amb el marge incurvat, que finalment s'ondula i s'hi formen costes. La cutícula, que és parcialment separable, és llisa, humida i brillant en temps humit, de color molt variable, que pot ser gris blavós, violeta o verd, amb zones més fosques i d'altres de descolorides, de color groguenc. Làmines adnades, elàstiques i de tacte greixós, de color blanc-crem. Esporada de color blanc. Peu de 4-10 x 1,5-5 cm, atenuat a la base, de color blanc. Carn granelluda i ferma de color blanc, amb reflexos violacis sota la cutícula i a les ferides. La seva olor és suau i el seu gust primer és dolç, semblant al de les avellanes i, més tard, una mica picant.

HÁBITAT: Fong micorrizogen que viu en boscos de planifolis, en tot tipus de sòls. És molt termòfil. Fructifica, de forma primerenca, des de la primavera fins a la tardor. Es troba des del litoral fins als Pirineus. És molt comú i abundant.

COMESTIBILITAT: És molt bon comestible. És una de les cualbres llores més buscades i apreciades. Es pot cuinar de moltes maneres, però generalment es fan en "platillos" o fregit, que també és excel·lent. És adequat per conservar salat.

REMARQUES: Aquest bolet té una coloració molt variable. En sòls silícics, associada amb suros i alzines, es troba la forma pelteraui Singer. És de color verd fosc i, només quan és jove, presenta tonalitats violàcies al marge del barret.

© 2006 Associació Micològica Joaquim Codina
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.