la nostra associacio bolets i boscos gastronomia Toxicologia curs d'iniciacio Agenda Activitats enllaços llista de correu sobre micologia
Lactarius torminosus (Sch.: Fr.) S. F. Gray
CABRA (de beç) o ROVELLÓ DE CABRA, rovelló bord, rovelló de beç
DESCRIPCIÓ:de 4-10 cm, primer convex, després umbilicat i finalment infundibuliforme. El marge és involut i recobert de pèls molt abundants, de color blanc, que formen una mena de serrell. La cutícula és seca, de color rosa ataronjat o ocre vermellós, normalment zonada de color més intens. Làmines juntes i un xic decurrents, de color crema amb reflexos rosats. Esporada de color crema rosat. Peu de 3-5 x 1-2 cm, cilíndric i atenuat a la base, més pàl·lid que el barret, i recobert d'una pruïna blanca que deixa entreveure de tant en tant unes depressions de color rosat més viu (escrobícules). Carn granelluda i dura, de color blanquinós, d'olor fruitada i de gust picant. Làtex de color blanc immutable, de gust molt picant.

HÀBITAT: Fong micorrizògen que viu associat a bedolls. Fructifica a l'estiu i a la tardor. És comú a les comarques de muntanya, sobretot a la Cerdanya, al Ripollès i a la Garrotxa.

COMESTIBILITAT: És un bolet tòxic que pot produir trastorns gastrointestinals de certa importància.

REMARQUES: Al primer cop d'ull, podria semblar un pinetell, però es diferencia d'aquest per la pelussa sobre el barret, i per les làmines de color crema que segreguen làtex blanc. Igualment sota bedolls, es troba L. pubescens (Fr.) Fr. (=L. blumii), més pàl·lid, no zonat, i tampoc comestible. A la terra baixa, i sota estepes (Cistus sp.), es troba L. tesquorum Malençon, que és més petit, i que fou confós durant molt de temps amb L. tomimosus.

© 2006 Associació Micològica Joaquim Codina
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.