la nostra associacio bolets i boscos gastronomia Toxicologia curs d'iniciacio Agenda Activitats enllaços llista de correu sobre micologia
Boletus satanas Lenz
MATAPARENT

DESCRIPCIÓ:molt gran, de 10-30 cm, gairebé esfèric de jove i després convex, amb el marge excedent, incurvat i ondulat. La cutícula, que no és separable, és seca i un xic vellutada, de color blanc-crem a gris pàl·lid, a vegades amb el marge dels joves tenyit de rosa. Tubs separables i lliures, de color groc olivaci. Els porus són petits i arrodonits, primer grocs, després de color vermell sang, i finalment groc ataronjat. En ser tocats blavegen intensament. Peu obès, de 5-12 x 5-10 cm, sovint més ample que alt, de color groc a la part alta, vermell intens al centre, i groguenc cap a la base, que més tard es torna de color bru. Presenta un reticle format per malles hexagonals de color vermell. En manipular-lo, es taca de blau. Esporada de color bru olivaci. Carn ferma, de color blanc o groc pàl·lid, que canvia lleugerament a blau en ser tallada, sobretot en temps humit. La seva olor primer és dèbil i desagradable, i finalment fètida. El seu gust és dolç.

HABITAT: Fong micorrizògen que viu en clarianes dels boscos tèrmics de planifolis, associat amb roures, alzines i faigs, en sòls calcaris. Fructifica, de forma molt primerenca, a finals de l'estiu o a principis de la tardor, formant grups de pocs exemplars. És poc comú, però fidel als llocs on surt. Es troba a la muntanya mitjana i a les parts més altes de la terra baixa.

COMESTIBILITAT: És tòxic en cru i indigest un cop cuit, però de cap manera mortal. Produeix trastorns gastrointestinals.

REMARQUES: Altres mataparents similars són B. pulchrotinctus Alessio, que és més petit, amb el marge del barret de color rosa violaci, i els porus completament grocs; i B. lupinus Fr., que té el barret de color rosa lilós i els porus vermells. Es troben als mateixos hàbitats que B. satanas. D'ambdós se sospita que són igualment tòxics.

© 2006 Associació Micològica Joaquim Codina
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.