Qui som ?

GIRONA I ELS PIFRES DELS "MANAIES" DE LA PROCESSÓ DE SETMANA SANTA

A la Ciutat de Girona, al centre del triangle màgic de la Costa Brava, les estacions d'esquí del Pirineu i la Frontera Francesa, sobrevíu una tradició molt arrelada que es repeteix any darrere any per les jornades tradicionals i místiques de la Setmana Santa. És la desfilada d'una tropa romana, que té lloc el Dimecres i el Divendres Sants, que ve a recordar els legionaris de Pilat que participaren en la Passió de Crist i que, també en certa manera, actualitza l'origen romà de la Ciutat, l'antic "Oppidum Gerunda" que va fundar Gneu Pompeu Magnus .

Aquest "Manípul" de romans,armats de llances i cuirasses, té el nom popular de "Els Manaies" i participa en les commemoracions gironines des de fà uns 250 anys.

Impressiona veure marxar, rítmicament, a l'hora del capvespre i a la llum de la lluna del Nissam, un petit exèrcit de més de cent homes omplint de lluentors daurades i d'ombres fantasmagòriques les parets de pedra dels carrers estrets i carregats d'història del Barri Antic de la ciutat.

La imatge és sorprenent i difícil d'oblidar. Però, pot ser, el que més contribuieix a donar un ambient misteriòs i arcaic al pas de la tropa dels "Manaies" sigui la vella melodía que toquen pifres i tambors des de l'origen d'aquesta tradició.

El Pifre , instrument d'origen germànic del segle XIV, agermana el tò agut de les seves notes amb una dicció avellutada pròpia de la família de les flautes travesses.

A diferència de moltes nacions europees que disposen d'agrupacions de pifres, no sols dintre les unitats militars sino també en conjunts folklòrics i populars, al nostre País resten molt poques bandes d'aquests instruments que varen desaparèixer de la milicia a mitjans del Segle XIX quan s'imposaren, per la seva major sonoritat, les cornetes, els clarins i les trompes dels caçadors.

Els pifres, barrocs i delicats, tant sols perduren a Espanya a la música dels Alabarders del Rei i, per sort, a la banda dels "Manaies" de Girona que els manté com a element musical característic i insustituible.

La Banda dels "Manaies" de Girona, està formada per un "Magister" (equivalent al tambor major modern), vuit pifres, vuit tambors i quatre tambors greus. La seva formació habitual és de quatre i marxen precedint les "Optíades" de legionaris. Porten casc metal.lic "a la romana", cuirassa de cuir de color avellana, bandolera blanca i vesta groga amb les voltes vermelles. Sabates romanes de mitja canya sobre mitjons grocs doblats sobre el calçat.

El repertori dels pifres ofereix tres marxes fonamentals: la marxa lenta (de processó), la marxa ràpida (de desfilada) i la marxa d'honors . Les partitures estan escrites a dues veus de pifres sobre un ritme homogèni de la percusió que, per donar un efecte més dràmatic a la sonoritat, lliura a tambors i bombos dels bordons i cordes de redoble.

Si alguna vegada podeu venir a Girona, per Setmana Santa, us aconsellem us perdeu pel laberint extraordinari de monuments, carrers i racons de la Ciutat Vella; i sentir, a mitja nit, l'esgarrifança de la melodía dels pifres dels "Manaies" que va perdent-se, a la llunyanía, com el mateix pas del temps.

Joaquim Pla i Dalmau, pifre de sempre.